Anhörigläger 2015- så här var det

 2015 års läger för  unga anhöriga (18-30 år)

Årets läger är nu avslutat, det är femte året i rad som det arrangerats på Sjöviks folkhögskola i Avesta. Det har varit intensiva dagar, kvällar och ibland även en del av natten.

Under torsdagen kom de 21 ungdomarna, vissa per tåg och vissa med bil. Det kom också representanter för anhörigstöd från Norra och Södra Sverige som förhoppningsvis ska ta emot stafettpinnen så vi nästa år har fler läger.

Redan på morgonen kom Anna Nåsby och Carolina Biörs som i år är med som ledare tillsammans med oss från Avesta Kommun (Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg). Det känns roligt för framtiden att det finns återväxt!

Sjövik visade sin vackraste sida med strålande sol och vackert väder alla dagar.

Efter en inledande middag, så började vi lära känna varandra genom presentation och en lekfull tipspromenad.

Fredagen började med att Anna berättade om sin livsresa med sin pappa och presenterade det på ett psykologiskt lättförståeligt sätt. En bra liknelse var den fulla ryggsäck hon mentalt burit med sig då pappan levde av olika tunga känslor. Det blev också bra diskussioner från övriga efter presentationen.

På eftermiddagen hade vi för första året yoga. Det var medicinsk yoga så alla som önskade kunde prova på. Det verkade mycket uppskattat. Viktigt att få slappna av och fokusera på sina egna behov.

Kri (Kristina Matsuhashi) från Mora hjälpte också till med avslappning, genom att ge taktil massage. Alla som provade var nöjda och hon hann med 18 personer under helgen. Fantastiskt!

Senare på fredagen kom doktor Sigrid Svedmyr som föreläste om de vanligaste demenssjukdomarna och besvarade frågor.

På kvällen tändes elden i grillstugan för korvgrillning, några badade, några fiskade och andra passade på att vila och ta det lugnt.

Vi har alltid som motto, att man själv bestämmer hur delaktig man vill vara. Det är ok att vara som man är.

lördagen föreläste Kerstin Lundström och Ola Polmé. Det handlade om juridik, hjälpmedel, känslor, hjärna och bemötande. Mycket uppskattat och lätt att ta till sig. Marie Hultén från Mora tog upp om levnadsberättelsen och Malin Grinde från demenscentrum informerade lite om ung anhörig på nätet.

Kvällen fortsatte med brännboll, bad, fiske, grillning och fria aktiviteter. Denna kväll blev mycket sen för många då de flesta ville utnyttja tiden innan hemresan till att umgås.

Det har varit många samtal med igenkänning hos övriga, gråt men också mycket skratt. Flera av deltagarna upplevde det som att ha hittat hem till sin ”familj”.

Helgen avslutades på söndagen och det var svårt att skiljas. Att lämna den ”bubbla” som vi varit i och återgå till vardagslivet kändes tufft för många. Men det kom upp planer på att hålla fortsatt kontakt. Och flera som inte känt till den face-book grupp som startades efter första lägret har nu valt att gå med.

Den tacksamhet som alla ungdomar visat för att få komma och delta berörde oss ledare djupt och den genomsyrade också de skriftliga utvärderingar som alla lämnade in. Alla ville också få möjlighet att återkomma.

Avslutar med några kommentarer från deltagarna i deras utvärderingar.

”Solsken, prat, lek, skratt, tårar och massor med öppna hjärtan. Lägret har som vanligt varit den bäste helgen på hela året, må ni aldrig få slut på pengar till det här, det behövs! Puss & Kram på er”

”Jag har fått känna mig otroligt väl omhändertagen och fått ökad förståelse för min situation. Jag tror det är viktigt att kunna prata öppet om sjukdomen och det har jag för första gången kunnat göra här”

”Jag vill tacka ER, mina hjältar, mina änglar för att ni kämpar för oss! Ni är de finaste människor jag träffat! Dessa dagar har betytt mer för mig än jag kan beskriva med ord! Vi fick känna oss viktiga, ompysslade och vi fick vara ungdomar inte föräldrar till våra sjuka föräldrar samt att vi fick ett vuxenstöd som våra föräldrar inte längre kan ge. Vi kände en så stark samhörighet att det kändes som att hitta till familjen man inte visste man hade. Det vi lärt oss dess dagar är ovärderligt i vår kamp mot myndigheter och bemötande av våra föräldrar. Jag saknar er alla redan; tänker på ER och de andra deltagarna varje dag och för första gången känner jag mig inte föräldralös, vilsen och ensam längre……………”

 

Vill du veta mer?
Kontakta:

Katrin Lindholm
Tel 0226–64 58 92
E-post: katrin.lindholm@avesta.se

Gudrun Strandberg
Tel 0226–64 57 84
E-post: gudrun.strandberg@avesta.se

Om du vill läsa mer klicka på:

http://www.alzheimerfonden.se/om-oss_2/unga_anhriga/unga_anhriga